הרעיון של ליצור מוצרים דיגיטליים שיכולים להימכר ולייצר הכנסה בזמן שאתה עושה משהו אחר קוסם להרבה אנשים אבל מעטים מצליחים באמת להביא מוצר לידי סיום ואף למכור אותו בהצלחה.
אז למה הרבה אנשים מתלהבים מהרעיון ליצור מוצר דיגיטלי בעסק אבל בסוף מתאכזבים?
האכזבה מגיעה מכמה סיבות:
- משקיעים במוצר הרבה מאוד זמן ועבודה, לעתים גם הרבה כסף וכשהמוצר מוכן – מגלים שלקוחות לא עומדים בתור (בלשון המעטה) כדי לקנות אותו.
- מסתבכים בתהליך יצירת המוצר – נתקלים בהמון שאלות, התלבטויות וחששות, לא מוצאים תשובות ופשוט עוצרים באמצע. רוב המוצרים הדיגיטליים לא נכשלים – הם פשוט לא רואים אור!
- מצפים שהמוצר הדיגיטלי ייצור ערוץ הכנסה פאסיבי ואז מגלים שצריך לעבוד קשה כדי למכור את המוצר.
אני רוצה לוודא שזה לא יקרה לכם!
אז איך להימנע מהאכזבה וליצור מוצר דיגיטלי שנמכר תוך זמן קצר, בלי השקעה ראשונית גבוהה?
הפתרון שאני מצאתי (והוכיח את עצמו עם כמה וכמה לקוחות) הוא – להוציא את הגרסה הראשונית של המוצר (לא מושלמת) כמה שיותר מהר, ללמוד ולשפר, ורק אז להגדיל ולמנף.
היתרונות?
- מוריד את הלחץ ומרגיע את הפרפקציוניזם (זה לא חייב להיות מוצר מושלם בנסיון הראשון),
- מוריד את הסיכון. אם לא השקעתם הרבה כסף וזמן במוצר, גם אם הוא לא עובד – ההפסד הרבה יותר קטן
כשתראו שהמוצר אכן טוב ותרצו לקדם אותו בצורה מאסיבית יותר, יהיו לכם ביד המלצות ועדויות של לקוחות אמיתיים שהשתמשו בו, - לא צריך לבנות מערך שיווק ומכירה מורכב כדי להתחיל למכור את המוצר.
בואו נדבר ת'כלס. איך זה עובד?
התהליך הוא די פשוט ואם תעקבו אחרי הצעדים הבאים, יכול להיות לכם מוצר מוכן למכירה אפילו תוך חודש אחד בלבד:
שלב 1: מחקר
זה אמנם מוצר פיילוט, אבל זה לא אומר שאנחנו יורים באוויר.
כיוון שאנחנו רוצים לייצר מוצר שאנשים רוצים לקנות, אנחנו מתחילים ממחקר שיעזור לנו להבין מה הם באמת רוצים.
טיפ חשוב: גם אם יש לכם נסיון רב שנים בתחום שלכם ואתם בטוחים שאתם יודעים מה הלקוחות שלכם רוצים, אני ממליצה בכל זאת לא לדלג על השלב הזה. אתם בהחלט עשויים לגלות דברים חדשים על הלקוחות שלכם ועל העסק שלכם.
איך עושים מחקר?
שאלון, חיפוש בקבוצות רלוונטיות, שיחות עם אנשים.
שלב 2: תכנון
בהתאם לתובנות שלנו מהמחקר, מתכננים את מבנה המוצר והתוכן שהוא יכיל.
אני ממליצה לעבוד עם מפת חשיבה:
לכתוב באמצע את המטרה העיקרית של המוצר ואז להוציא ממנה את כל התכנים שיעזרו ללקוח שלכם להגיע למטרה העיקרית.
הנה דוגמא של מפת חשיבה לקורס שלי משירות למוצר:
כדי לבנות את המפה הזו השתמשתי בכלי שנקרא mindmap, אבל בדרך כלל אני עושה את זה על דף. אצלי המחשבות זורמות הרבה יותר בקלות דרך היד והעט, אבל אם אתם אוהבים שהכל ממוחשב – יש כמה כלים שמאפשרים את זה.
אחרי שזרקתם את כל הרעיונות על הדף (או על המחשב), תעברו עליהם (כדאי לעשות את זה לא מיד, אלא יום למחרת), תעשו סינון, חברו בין נושאים קרובים וארגנו אותם בסדר כרונולוגי הגיוני.
טיפ חשוב: ככל הנראה, כבר בשלב הזה יעלו לכם שאלות והתלבטויות האם להכניס תוכן מסוים או לא, האם לתת תמיכה אישית וכו'. אחד היתרונות של הגישה הזו הוא שהתהליך עצמו נותן את התשובות לשאלות האלה.
כלל האצבע שלכם יהיה כזה: האם, מתוך הידע שיש לכם כרגע (המחקר ונסיון העבר), התוכן הזה שאתם מתלבטים לגביו הכרחי כדי להשיג את המטרה העיקרית?
אם אתם חושבים שכן – תכניסו אותו למוצר.
אם לא – אל תכניסו.
כשהלקוחות הראשונים יתחילו להתנסות במוצר תוכלו לראות אם התוכן הזה מיותר או חסר.
שלב 3: להכין את הבסיס המינימלי
כאן הסוד העיקרי בחסכון זמן. אני מאוד ממליצה לא לייצר את כל התוכן מראש.
מה הכוונה?
אם תכננתם שהמוצר שלכם יהיה בפורמט וידאו, כדאי מאוד להעביר את המוצר הראשון בוובינר או בשידורי לייב בפייסבוק (בקבוצה סגורה).
אם תכננתם תוכן כתוב למוצר – כמובן שתצטרכו אכן לכתוב אותו אבל אל תשקיעו בשלב הזה זמן רב בעיצוב. זה יכול להיות מסמך פשוט עם לוגו שלכם.
"אבל זה בכלל לא פאסיבי!"
נכון.
בשלב הזה תצטרכו להשקיע את הזמן שלכם ו"להיות שם" כדי להעביר את התוכן, לתת תמיכה ללקוחות, לענות על השאלות שלהם ולתת להם מוטיבציה להתקדם.
אבל זה המפתח שיעזור לכם לגלות אם המוצר שלכם עושה את העבודה, האם הלקוחות מצליחים להשיג את המטרה לשמה בניתם את המוצר ואם תגלו שאתם צריכים להכניס שינויים למוצר, לא תצטרכו להקליט הכל מהתחלה או לעצב את כל המדריך מחדש. זה יחסוך המון המון זמן בעתיד.
שלב 4: הלקוחות הראשונים
אחרי שהכנתם את הבסיס הדרוש כדי להפעיל את הפיילוט, זה הזמן להתחיל למכור אותו!
טיפ חשוב: אל תציעו לאנשים להשתתף בפיילוט בחינם! אתם יכולים להציע אותו במחיר מיוחד בגלל שזה פיילוט אבל אחד הדברים שאתם רוצים לגלות בתהליך הזה הוא האם אנשים מוכנים לשלם עבור המוצר שלכם! לא מומלץ גם לתמחר אותו הרבה יותר נמוך ממה שתכננתם למכור את המוצר בסופו של דבר.
למי מוכרים?
בשביל הפיילוט אתם לא צריכים הרבה לקוחות. לפעמים מספיק אפילו 3.
אני מאמינה שאתם יכולים למכור ל-3 לקוחות.
אם לא – עדיף לגלות את זה עכשיו ולא אחרי שבניתם מוצר שלם והשקעתם בו חצי שנה וכמה אלפי שקלים.
אפשר לפנות ללקוחות עבר, פוטנציאלים שבסוף לא סגרו איתכם, להציע בפייסבוק להצטרף לפיילוט חדש. אתם לא צריכים לבנות פה מערך שיווקי, רק להביא את הלקוחות הראשונים.
שלב 5: הפיילוט עצמו
זה השלב שבו אתם מספקים את המוצר ללקוחות!
אם זה בוובינרים, בשידורי לייב, במדריך כתוב או בסדרת מיילים.
חשוב מאוד שבמהלך הפיילוט "תהיו שם". כרגע, אתם יותר צריכים את הפידבק של הלקוחות שלכם מאשר שהם צריכים אתכם, אז אל תיפלו במלכודת של "אבל רציתי שאני לא אצטרך להתעסק בזה…".
כמו שאמרתי קודם, אם תעשו את זה טוב, זה יאפשר לכם לא להתעסק בעתיד.
תעודדו את הלקוחות שלכם לעשות את המשימות ולהתקדם, דברו איתם באופן אישי ותנו מענה בווטסאפ אם צריך. ואל תשכחו לתעד! רשמו והקליטו את כל מה שהלקוחות אומרים לכם, מה הם שואלים, איפה הם נתקעים, במה הם לא מצליחים ובמה כן.
אלה התובנות הכי חשובות שלכם מהמהלך הזה!
שלב 6: משפרים וממנפים
אם הפיילוט עבר בהצלחה ואתם מרגישים שאתם כבר מוכנים להתקדם לשלב הבא ולהפוך את המוצר למוגמר, תכניסו את השינויים הדרושים בהתאם למסקנות שהסקתם במהלך הפיילוט וצאו לדרך!
עכשיו אפשר להקליט את הסרטונים, לעצב את המדריך ולהכניס את התכנים לאתר חברים.
אם אתם צריכים עוד בדיקה כדי לוודא שהשינויים שתכניסו אכן יעזרו ללקוחות – תריצו עוד פיילוט.
היופי פה הוא שאתם מקבלים כסף על תהליך הלמידה והדיוק שלכם.
אם תעקבו ותיישמו את השלבים האלה בדרך למוצר הדיגיטלי הראשון שלכם, אתם מבטיחים לעצמכם מוצר טוב יותר מרוב המוצרים הדיגיטליים בשוק.
בתהליך הזה אתם לא רק לומדים אם המוצר שלכם טוב, אתם גם לומדים איך למכור אותו לאנשים ומה התוצאות שאנשים יכולים לקבל בעזרתו.
כשיש בידכם את המידע הזה – תהליך המכירה של מוצר כזה הופך להרבה יותר קל.
ומה עם החלק הטכני?
שוב, הגישה של "פיילוט" מורידה מכם בשלב הזה חלק גדול מהתעסקות טכנית. אתם לא חייבים להקליט ולערוך סרטונים, לא חייבים אתר חברים ולא חייבים לעצב הכל.
מה כן צריך?
למי שבוחר פורמט וידאו: מצלמת ווב (בדרך כלל קיימת בלפטופים) או מצלמה בטלפון, מיקרופון, חצובה (לא חובה), מנוי לכלי שנותן חדר וירטואלי ומאפשר להקליט (לא חובה), מערכת דיוור (לא חובה), קבוצת פייסבוק סגורה
למי שבוחר פורמט כתוב: עורך טקסט (אפשר להשתמש בגוגל דוקס), כלי לעיצוב בסיסי (יש בחינם), מערכת דיוור (לא חובה)
כן, זה הכל!
ומה עם אתר חברים? איך מגינים על התוכן?
כל זה לא חובה בשלב הפיילוט. זה גם לא העיקר. המטרה שלנו לוודא שלא תשקיעו שעות רבות, מאמץ וכסף במוצר רק כדי לגלות שאנשים לא קונים אותו.
תאמינו לי, הבעיה "איך למנוע מאנשים לקבל את המוצר שלי בחינם?" היא בעיה טובה וגם ניתנת לפתרון בקלות. קודם בואו נוודא שאנשים אכן רוצים את המוצר, כדי שיהיה על מה להגן.
אם אתם רוצים להבין יותר טוב איך בדיוק מיישמים את ששת השלבים שהצגתי כאן – הקורס משירות למוצר יתן את המענה המלא. עד סוף שנת 2018 הקורס מוצע במחיר מאוד מיוחד (40% הנחה), אז אם זה משהו שיכול לעזור לכם, ממליצה לנצל את ההזדמנות.
שאלות, רעיונות ותובנות יתקבלו בברכה בתגובות וגם בקבוצת הפייסבוק שלי "בונים עסק לייפסטייל אונליין".